רבים מאתנו נקלעו במהלך חייהם הבוגרים בצורך לקחת הלוואה, בין אם לצורך קניית רכב, טיול גדול או פשוט לסגור את המינוס בבנק. אחת האופציות המשתלמות ביותר ללקיחת הלוואה כזו, היא דרך קופת הגמל, קרן הפנסיה או קרן השתלמות. עם זאת, מסתבר שהגופים המוסדיים אשר נותנים את ההלוואות הללו לקחו דמי ניהול שלא כחוק.
כל עמית אשר לקח הלוואה בשנים 2010-2017, יכול לקבל החזר בסכום של 100 עד 200 שקלים להלוואה. סכומים אלו נגבו בתור דמי טיפול בתיק ההלוואה או כדמי טיפול בהקמת ההלוואה.
בכדי לקבל את ההחזר הכספי כל שעליכם לעשות הוא לפנות לקרן שלכם במייל או טלפון ואלו מחויבים לטפל בעניין.
עמלות לא מוצדקות
על פי בדיקה של דורית סלינגר, הממונה על רשות שוק ההון, במהלך השנים 2010-2017 הגופים המוסדיים לקחו דמי טיפול עבור מתן ההלוואות, זאת בניגוד לחוק ולנהלים.
כבר ב-2017 סלינגר הגדירה את העמלות הללו כלא מוצדקות והחליטה לבטלן. מטענות רשות שוק ההון, כאשר לווה מקבל את ההלוואה כנגד החיסכון שלו, המקור של הכסף מגיע מחיסכון של עמית אחר בקרן.
אותו עמית, נהנה מתשלום הריבית של הלווה והגוף אשר מנהל את אותה קרן נהנה מתגמול על הצבירה. אף ניתן להשוואת את תהליך ההלוואה לכל פעולת השקעה אחרת שהגוף עושה, לדוגמה רכישת אגרות חוב.
בפעולות השקעה אחרות הגופים המוסדיים אינם לוקחים דמי טיפול אלא רק מרוויחים מהרווח הסופי של העמית ולכן בהלוואות אין הדבר צריך להיות שונה.
מבחינת הגופים המלווים, שבינתיים הוגשה כנגדם תביעה ייצוגית, מדובר בהחזר של סכומים של עשרות ואף מאות מיליוני שקלים שעליהם להחזיר רטרואקטיבית ללקוחותיהם.
הגופים הגדולים רוצים להרוויח
הבעיה העיקרית כאן לדעתי היא הרצון של הגופים המוסדיים השונים להרוויח. הרי ברור לכל שהעמלות שנגבות בדמות דמי טיפול, דמי פתיחה תיק, רביות וכו' הינן הדרך של הארגונים הגדולים להגדיל את הרווח שלהם.
וכעת אותם גופים שירצו להגדיל את הרווח הכללי שלהם יוכלו במקום עמלות הטיפול, להעלות את הריבית או לגבות דמי ניהול גבוהים יותר על הקרן או כיסויים ביטוחים שונים וכו'.
עם זאת, נכון לעכשיו עדין מדובר בהלוואה משתלמת מאוד אל מול הריבית הניתנת בבנקים ובחברות אחרות. הסיבה לכך שהריבית היות וההלוואה מוגדרת כבעלת סיכון מינימלי, במידה וההלוואה לא תוחזר יש לגופים המלווים עירבון כדמות אותה קופת גמל או קרן פנסיה.